Condens dubbele beglazing
U werpt bij het opstaan een blik naar buiten maar het is troebel, ook nadat u uw ogen goed uitgewreven heeft, het is immers vroeg, blijft dat zo. Er zit condens tussen uw dubbele beglazing. Condens, vocht, tussen uw ruiten is helaas niet echt goed nieuws, dit is namelijk een indicatie dat uw ruit lek is. Er zijn verschillende oorzaken voor dit defect. Als u informatie zoekt over vocht tussen uw dubbele beglazing lees dan vooral verder. Op deze pagina vindt u alle relevante informatie.
Inhoud
Condens op ramen
In de wintermaanden is condens niet echt iets om van op te kijken. Condens kan voorkomen aan de binnen- en buitenkant van uw beglazing of tussen de glasplaten in. Condens aan de binnenkant kunt u voorkomen met een goede ventilatie. Deze condens ontstaat bij enkele beglazing aan de binnenkant als de warmte van binnen condenseert op het koude glas.
Aan de buitenkant van uw raam kan ook condens voorkomen. Goed isolerende glazen zorgen er dan namelijk voor dat de binnenkant van de ruit warm is en de buitenkant koud. Dan slaat het vocht van buiten op de ruit. Met name in de ochtenden van onze zomermaanden kan dit voorkomen. In dit geval is de condens geen probleem en alleen maar een teken van een goed geïsoleerde woning.
Oorzaken lek in dubbel glas
Condens tussen twee ramen, dus in uw dubbele glas is dus niet de bedoeling. Als u vocht tussen het dubbele glas heeft is het lek. Er zijn meerdere oorzaken die het lek kunnen veroorzaken, namelijk een fabricagefout, ouderdom, gebrek aan onderhoud of fouten gemaakt bij het plaatsen van de ramen.
De kans is groot dat dit defect zich pas laat zien in de wintermaanden. De reden daarvan is dat de ruit zelf dan koud is waardoor het vocht condenseert tegen het koude oppervlak.
1. Fabricagefout
Een lek raam kan simpelweg het gevolg zijn van een fout tijdens de productie. U heeft dan eigenlijk gewoon pech. Dit is uitermate onhandig en zorgt voor extra werk maar een fout door toedoen van de producent valt in het algemeen onder de garantie. Dat houdt in dat u niet opdraait voor de kosten voor het vervangen van de lekke ruit. Geluk bij een ongeluk dus. U moet dan wel aantonen dat het defect in het raam zelf zit, gelukkig kan uw glaszetter daarbij helpen.
2. Ouderdom
Ook ramen hebben niet het eeuwige leven. Hoewel glas zelf een duurzaam product is, bestaat dubbel glas uit meer onderdelen en materialen dan alleen de glasplaten. Gemiddeld heeft u tien jaar garantie op dubbel glas, na tien jaar neemt de kwaliteit namelijk af. De levensduur van dubbel glas is rond de 30 jaar. Het advies is dan ook op glas op het einde van de levensduur te vervangen. De kans op lekkages nemen dan toe met alle gevolgen van dien. Vochtschade in uw woning kan tot hele vervelende schades en kostbare reparaties leiden.
3. Slecht onderhoud
Onderhoud zorgt voor behoud en dat werkt natuurlijk ook andersom. Slecht onderhoud is niet bevorderlijk voor de levensduur en kwaliteit van onderdelen of producten. Dat geldt ook voor ramen. Uw glaszetter kan u alles vertellen over het nodig onderhoud aan uw ramen en kozijnen zodat u zo lang mogelijk met uw ramen kan doen.
4. Foutieve plaatsing
Fouten maken is menselijk en waar mensen werken kunnen dus fouten gemaakt worden. Zo kan het ook voorkomen dat er tijdens het plaatsen van uw glaswerk een fout is gemaakt. Het voordeel van het inhuren van erkende bedrijven is dat zij garantie bieden en verzekerd zijn.
Als problemen optreden kunt u contact opnemen om samen de mogelijkheden te bekijken en het probleem op te lossen. Meestal valt uw glas tot tien jaar onder de garantie van de glaszetter. Dit is dus ook een reden waarom zwartwerken een risico met zich mee brengt, deze glaszetters hebben over het algemeen geen garantietermijn en zijn niet zakelijk verzekerd tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden. Professionele plaatsing verkleint de kans op fouten en problemen.
Lek verhelpen
Er zijn meerdere oorzaken voor een lekkend raam maar er is helaas maar één oplossing. Iets anders dan het vervangen van een lek raam is namelijk niet mogelijk. Dat betekent dat het raam eruit moet en moet worden vervangen door een nieuw raam.
Afhankelijk van de oorzaak van de lekkage zijn de kosten dus voor uw rekening en daar zit niet iedereen op te wachten. Om de kosten zo laag mogelijk te houden zijn er verschillende dingen die u kunt doen.
Kosten van glaszetter
Iedere glaszetter bepaalt zijn of haar eigen tarieven. U doet er daarom verstandig aan om meerdere aanbieders een offerte op te laten stellen. Zo kunt u ze onderling vergelijken en weet u dus ook zeker dat u niet teveel betaalt.
Een goede offerte heeft een duidelijke prijsopbouw en dat maakt het mogelijk om alle elementen te vergelijken, zoals de kosten voor het materiaal en het uurtarief. Ook eventuele extra kosten ziet u op de offerte terug. Via onze pagina vraagt u eenvoudig meerdere offertes aan bij lokale aanbieders.
Vervangen van het dubbel glas
Het vervangen van dubbel glas is in theorie zelf te doen. Echter gezien de risico’s is dit niet het meest verstandige om te doen. U kunt fouten maken waardoor er problemen ontstaan, er is geen garantie of verzekering. De kennis en ervaring van glaszetters zijn ook behoorlijk essentieel voor een goed resultaat. U doet er goed aan om een erkend bedrijf in te schakelen zodat u zeker weet dat het glas goed zit. En in geval van problemen achteraf heeft u iets om op terug te vallen.
Op het moment dat een ruit vervangen dient te worden, is het ook altijd goed om na te denken welk type glas terug geplaatst kan worden. De ontwikkelingen hebben niet stil gestaan en er zijn beter isolerende ruiten beschikbaar. Een veel gekozen ruit is HR++ glas, deze biedt hele goede isolatie voor de woning.
Andere beglazing overwegen
Als het glas er dan toch uit moet is dat het uitgelezen moment om de opties eens nader te bekijken. Misschien wilt u ander glas laten plaatsen, bijvoorbeeld nog beter isolerend glas, of geluidswerend glas. Er zijn veel verschillende soorten glas met hun eigen kenmerken, uw glaszetter kan samen met u de mogelijkheden bekijken om het wooncomfort te verhogen en de energierekening te verlagen.