Geheel gratis en vrijblijvend een offerte ontvangen

Glas-in-lood

Glas in lood ramen kennen we allemaal wel uit de prachtige ramen in kerken en de kenmerkende jaren ’30 woningen waarin glas in lood vaak de erkers, voordeuren en schuifdeuren siert. Het lijkt een ouderwets raamtype maar u kunt deze ramen nog steeds laten maken. Gelukkig maar!

Wat is glas-in-lood?

Als u uw woning wilt verrijken met prachtige glas in lood ramen dan is het handig om wat meer te weten van dit glas. Om te beginnen, wat is glas in lood nou precies? Een glas in lood raam bestaat uit stukjes glas die met een loden profiel aan elkaar worden gemaakt.

Oude ambacht

De methode waarbij glas in een loden frame wordt geplaatst stamt uit de middeleeuwen. Toen werden alle ramen zo gemaakt en dus niet alleen het sierlijke glas in lood zoals wij het kennen. Grote glazen platen konden toen nog niet worden gemaakt en daarom moest een groot raam op deze manier van glas worden voorzien. Omdat ze toen dus kleine stukjes glas in een frame moesten plaatsen kon men op deze manier afbeeldingen en figuren maken. Dit is wat wij nu nog vaak kunnen aanschouwen in kerken. In de jaren ’30 ontwierp men abstracter glas in lood, veelal syemetrische fuguren in rustige kleuren.

Ouderwetse isolatie

Glas in lood is dus een oude werkwijze om ramen te maken. Daarom is het van oudsher ook enkelvoudig glas. En dat kan als gevolg hebben dat uw woning wat minder goed geïsoleerd is en dus kouder wordt en meer tocht. Zo zorgt glas in lood voor een echte authentieke ervaring in huis. Helaas maken de loden verbindingen in het raam het raam ook wat minder sterk waardoor er een verhoogd risico is op lekkages en toch.

Glas in lood isoleren

Het is mogelijk om uw glas en lood ramen te laten isoleren. Dit kan met een voorzetraam. Met een voorzetraam plaatst u een extra glasplaat aan de binnen of buitenkant van uw glas in lood raam en zo creëert u een extra barrière en isolatielaag. Helaas kan het zijn dat een voorzetraam afbreuk doet aan de uitstraling van het glas in lood raam omdat het glas afbreuk doet aan de kleuren of schittering van het glas in lood raam. De authentieke sfeer kan hierdoor minder worden. 

Inzicht in de kosten van dubbel glas

Glas in lood op maat

Nu kunt u uw glas in lood ramen naar wens laten maken. Zo geeft u een bijzondere en persoonlijke uitstraling aan uw woning. De nieuwe glas in lood platen worden vaak voorzien van een tweede glazen plaat om het glas in lood te beschermen en uw woning minder kouwelijk te maken.

Waar kunt u  glas-in-lood ramen bestellen?

U kunt glas in lood bestellen bij een gespecialiseerde vakman. Zoals eerder aangeven is het een kostbare ambacht en zijn er niet veel professionals meer die dit doen. Omdat het een kostbare decoratie is is het niet voor iedereen weggelegd om hun woning hiermee te versieren. Uiteraard is een economische recessie dan ook niet echt bevorderlijk voor dit beroep. Nu de economie en alles weer aantrekt is het de hoop dat ons straatbeeld weer flink gesierd wordt met deze prachtige ramen.

Kosten van glas-in-lood

Glas in lood wordt gemaakt door gespecialiseerde glaszetters. Het maken van deze ramen is een tijdrovend en secuur werkje waardoor het behoorlijk prijzig is. De prijs voor een glas in lood raam is niet alleen afhankelijk van de uren die erin zitten, ook het soort glas heeft invloed op de prijs. De prijzen tussen glaszetters onderling verschillen behoorlijk, alsmede de details die erin verwerkt zitten en daarom is het lastig om te bepalen wat de prijs per vierkante meter voor glas in lood is. U kunt daarom het beste contact opnemen met de vakman die deze ramen vervaardigd of via onze site direct meerdere offertes aanvragen. Door offertes te vergelijken kunt u behoorlijk besparen op de kosten.

Vraag gratis offertes aan

Een kostenindicatie kan helpen om een goed beeld te krijgen bij de mogelijk. Ontvang geheel gratis en vrijblijvend een offerte per e-mail! Vul onderstaand formulier in en op basis van de wensen zullen wij tot een scherpe offerte komen.