Isolatieglas
Misschien denkt u erover om isolatieglas in uw woning te laten plaatsen, u hoort er zoveel goede verhalen over. Maar wat houdt het eigenlijk in en welke soorten zijn er? Er zijn meerdere voordelen verbonden aan het plaatsen van isolatieglas maar uiteraard hangt er ook een prijskaartje aan. Alle informatie over isolatieglas vindt u hier.
Inhoud
Wat is isolatieglas?
Het is niet heel verrassend dat isolatieglas een soort glas is met een betere isolatie dan normaal glas. Wat is normaal glas? Het begint met enkel glas, enkel glas is één laag glas. En dubbel glas, isolatieglas, bestaat uit twee lagen glas met daartussen een loze ruimte, ook wel een spouw genoemd. In een spouw zit bij dubbel glas lucht. Bij andere types isolerend glas zit er edelglas, argongas, in de spouw. Hierdoor krijgt het glas een nog betere isolerende functie en een lagere U-waarde. Dubbel glas heeft voordelen ten opzichte van enkel glas.
Besparing
U verliest minder warmte en daarmee bespaart u energie en geld. Met deze besparing verdient de investering van het glas zichzelf terug. En u bespaart makkelijk honderden euro’s per jaar aan energie.
Wooncomfort
Omdat de temperatuur in uw kamer constanter blijft ligt het wooncomfort hoger. Er zijn minder koude plekken bij de ramen en het tocht minder in huis. Alles bij elkaar is het prettiger om in de ruimtes te verblijven, vormt er minder condens op de ruiten en daarmee is het klimaat in uw woning ook beter voor uw lichaam en gezondheid.
Soorten isolatieglas
Er zijn verschillende soorten isolatieglas met allemaal hun eigen eigenschappen. Om een overzicht te krijgen van de mogelijkheden om uw woning te isoleren met isolatieglas hebben we alle soorten voor u op een rijtje gezet. Hierbij is het handig om te weten dat de isolerende waarde van glas wordt uitgedrukt in de U-waarde. De U-waarde staat voor de hoeveelheid warmte die in de tijd per vierkante meter per graad temperatuurverschil tussen de binnen en buitenkant van een wand wordt doorgelaten. De U-waarde staat ook wel bekend onder de naam warmtedoorgangscoëfficiënt. Hoe lager deze waarde hoe beter het glas isoleert.
HR+ glas
HR+ glas isoleert beter dan het normale, dubbele glas. Het grote voordeel is dat het HR+ glas een nog lagere U- waarde heeft waardoor er nog minder energie verloren gaat. Omdat het glas beter isoleert hoeft u CV ketel minder te verwarmen en bespaart u energie. Door deze besparing verdient het glas zichzelf weer terug en nadat de investering terugverdiend is houdt u geld over.
HR++ glas
Dit type glas is bijna hetzelfde als het HR+ glas alleen zit er in de spouw tussen de glazen platen een edelgas in plaats van lucht. Het edelgas heeft een extra isolerende werking waardoor dit type glas nog beter isoleert dan het HR+ glas en dus een nog lagere U-waarde heeft. Ook heeft dit glas een coating. Deze coating bestaat meestal uit een dun, onzichtbaar laagje metaal. Zo houdt het glas in de zomer de zonnestralen beter buiten en in de winter wordt de warmte deels de woning weer ingekaatst. En zo bespaart u nog meer energie en heeft u nog minder stookkosten dan bij dubbel glas.
Inzicht in de kosten van dubbel glas
Driedubbel glas
Dit is HR++ glas maar met een derde laag glas. Er zijn drie glazen platen in plaats van twee nodig bij het vervaardigen van dit glas waardoor de prijs ook hoger ligt. Drieddubbelglas is ongeveer anderhalf keer zo duur als HR++ glas.
Geluidswerend glas
Dit type glas is veel naast snelwegen, rails, vliegvelden en andere luidruchtige plaatsen te vinden. Zoals deze naam al weggeeft dempt geluidswerend glas geluidsoverlast. Het is helaas nog niet mogelijk voor dit glas om al het geluid buitenshuis te houden, een deel van het geluid blijft u dus horen.
Zonwerend HR+ glas
De werking van dit glas is ook niet heel verrassend, zonwerend HR+ glas weert zonlicht gedeeltelijk. Omdat er minder zonlicht door het glas komt wordt het achter het glas ook minder warm. En omdat de ruimte minder warm wordt hoeft er ook minder gekoeld te worden. Met name bij ruimtes waar de zon flink op schijnt is dit een goede manier om de woning koel te houden zonder al te veel kosten te maken voor een airconditioning en de energiekosten om deze te laten koelen. Hiermee bespaart u middels de investering uiteindelijk geld en verdient het glas zichzelf terug.
Prijs isolatieglas
Zoveel verschillende soorten glas dus zoveel verschillende prijzen. Uiteindelijk zijn de kosten van het glas behoorlijk essentieel als u dit overweegt. In dit overzicht zijn de kosten per vierkante meter uiteengezet. Maar vergeet niet dat er nog behoorlijk wat kosten bijkomen voor het daadwerkelijke plaatsen en op maat maken van het glas. U mag uitgaan van ongeveer 75% aan extra kosten bovenop de prijs van het glas.
Dubbelglas
Eenvoudig dubbel glas is verkrijgbaar vanaf ongeveer 65 euro per vierkante meter. Dit glas is hartstikke prima om te gebruiken in ruimtes waar een beetje comfort wenselijk is maar u niet teveel kosten wil maken.
HR glas
HR glas is iets duurder dan dubbelglas met een prijs van rond de 70 euro per vierkante meter. De isolerende werking van dit glas is echter beduidend beter dan van dubbelglas en het prijsverschil is zo klein dat dubbelglas bijna niet meer wordt gebruikt. HR glas heeft twee keer het isolerend vermogen van enkel glas.
HR+ glas
HR+ is weer 5 euro duurder dan het HR glas en komt uit op 75 euro per m2 en de isolerende werking van HR+ glas is ongeveer 15% meer dan van HR glas dus deze meerprijs staat in verhouding met de prijsverhoging.
HR++ glas
Dit is de meest voorkomende glassoort en deze kost gemiddeld 80 euro per vierkante meter.
Triple glas
Het driedubbele glas bestaat uit drie glazen platen met daartussen argongas. Het isolerende vermogen van dit glas is tien keer die van enkel glas. De kosten hiervan zijn echter wel behoorlijk en zitten rond de 120 euro per vierkante meter exclusief plaatsing.
Vraag offertes aan voor dubbel glas te plaatsen
Zetten van isolatieglas
Uiteraard zijn er ook kosten verbonden aan het plaatsen van het isolatie glas. De omstandigheden waaronder het glas geplaatst wordt bepalen een deel van deze kosten. U begrijpt dat het meer geld kost om op 6 hoog een raam te plaatsen dan een raam op de begane grond. Ook hanteren verschillende glaszetters verschillende prijzen. U doet er dus goed aan om wat onderzoek te verrichten naar de verschillen tussen aanbieders om een goede glaszetter te vinden voor een goede prijs.
Inmeten en montage
Als u isolerend glas wilt plaatsen is het ontzettend belangrijk dat het raam goed in gemeten wordt. Ramen worden meestal op maat gemaakt en het is niet iets wat u weer terug naar de winkel kan brengen. Ook het plaatsen van een raam is niet zo eenvoudig als het lijkt. Wist u dat een raam een binnen- en buitenkant heeft? Als deze verkeerd wordt geplaatst bent u een groot deel van het isolerend vermogen van het raam kwijt. Daarom is het verstandig om het inmeten en het plaatsen van een raam over te laten aan een professional die weet wat er moet gebeuren. Een vakman kost u gemiddeld €50 euro per uur, maar daar komen nog voorrij- en materiaalkosten bovenop. De plaatsingskosten zijn vaak minder dan 50% van de totale kosten.
Eventuele subsidie regeling
Voorheen waren er tal van subsidies om de kosten van isolatieglas te drukken. Helaas zijn die nu uitgeput. Wel kunt u nog gebruik maken van een BTW regeling waarbij het arbeidsloon belast wordt met 9% in plaats van 21%. Door meerdere offertes aan te vragen en deze onderling te vergelijken kunt u de meest scherpe aanbieder kiezen. Ook zo bespaart u op de kosten. Eventueel kunt u referenties vergelijken zodat u weet dat u een betrouwbare glaszetter gevonden heeft.