Geheel gratis en vrijblijvend een offerte ontvangen

Isolatiewaarde

Een goed geïsoleerde woning is zowel prettig voor het leefklimaat als voor uw energierekening. Goede isolatie zorgt ervoor dat er minder energie verloren gaat en de warmte binnenshuis blijft. Uw woning heeft minder koude plekken en een meer constante temperatuur. Alle relevante informatie over isolatie en isolatiewaardes vindt u op deze pagina.

Wat is een U-waarde?

Isolatiemateriaal en isolatieglas worden aangeduid met een U-waarde, maar wat houdt dat nou eigenlijk in? De U-waarde is het warmtedoorgangscoëfficiënt. Dit geeft aan hoeveel warmte er per bouwdeel doorgelaten wordt. Hoe lager de waarde hoe beter de isolatie. Om precies te zijn drukt deze waarde uit hoeveel warmte er per seconde per vierkante meter doorgelaten wordt per graad temperatuurverschil. De U-waarde wordt uitgedrukt in Watt per vierkante meter Kelvin. 

Isolatiewaarde van isolatieglas 

Isolatieglas heeft uiteraard ook een U-waarde welke aangeeft hoe goed het type glas isoleert. Hoe beter de isolatie hoe lager deze waarde, hoe hoger deze waarde hoe slechter de isolatie. De U-waarde van isolatieglas of dubbelglas heeft ook effect op de dikte van het glas en de glassamenstelling. Zo geldt bij het glas, hoe lager de U-waarde, hoe dikker het glas of de samenstelling van het glaspakket, want dat beïnvloedt de isolatie. Glas met een lage U-waarde en dus een goed isolatie is over het algemeen duurder dan glas met een minder goede isolatie. De aanschaf van deze ruiten kost u dus meer, maar dat verdient zichzelf terug door de kosten die goede isolatie bespaart. Betere isolatie drukt namelijk de energiekosten omdat er minder gekoeld of verwarmd hoeft te worden. 

Rendement versus isolatiewaarde

Het rendement van dubbel glas wordt bepaalt door het soort glas wat u gebruikt. Vroeger was er enkel glas of dubbel glas waar u uit kon kiezen maar nu zijn er veel meer keuzes. De verschillende soorten glas hebben allemaal een andere U-waarde en een ander rendement. Zo is er HR+, HR++ en HR+++ glas met steeds betere isolatie. De isolatiewaarde van het glas bepaalt zowel de kosten van het aan te schaffen glas als de besparing die het oplevert. Op die manier heeft de investering een rendement, de investering levert namelijk geld op. Hoe beter de isolatie hoe hoger de kosten, hoe hoger de besparing en korter de terugverdientijd.

Waar te beginnen?

Hoewel het voor de prijs vaak het meest voordelig is om een zo groot mogelijke klus in één keer te laten doen is het uiteraard mogelijk dat dit een te dure aanpassing is. Verstandig is het dan om te starten met de kamers waar u het meeste kunt besparen. Dat zijn de kamers waar u de meeste tijd doorbrengt en het meeste verwarmd. Bijvoorbeeld de woonkamer en keuken, omdat u deze ruimtes verwarmd wilt hebben moet de warmte worden ‘aangevuld’ als deze verloren gaat en dat kost energie.

Wat is een passiefhuis?

Huizen kunnen een passiefhuis-certificaat krijgen. Daarvoor moeten de woningen aan bepaalde eisen voldoen. Een passiefhuis mag per jaar niet meer dan 15 kWh/m² verbruiken aan ruimteverwarming. Nederlandse passiefhuizen verbruiken maar liefst vier keer minder energie dan nieuwbouw woningen. Woningen zijn namelijk verantwoordelijk voor ongeveer 1/3e van de menselijke CO2 uitstoot in west en midden Europa. Daar is dus behoorlijk wat te besparen. Een aantal maanden per jaar is er geen actief verwarmingssysteem nodig in een passiefhuis. In die maanden komt de warmte uit passieve warmtebronnen zoals de zon en apparatuur. De warmte van deze passieve bronnen wordt door een goede isolatie en een goede kierdichtheid binnenshuis gehouden.

Vraag gratis offertes aan

Een kostenindicatie kan helpen om een goed beeld te krijgen bij de mogelijk. Ontvang geheel gratis en vrijblijvend een offerte per e-mail! Vul onderstaand formulier in en op basis van de wensen zullen wij tot een scherpe offerte komen.