Triple glas
U bent op zoek naar manieren om te besparen op energie kosten? Of wilt u een steentje bijdragen aan een beter milieu en de toekomst, dan is dat makkelijk te doen met HR+++ glas. Net zoals triple chocolate is ook triple glas extra fantastisch. In navolging van enkel en dubbel glas is er ook triple glas wat drie keer zo veel te bieden heeft. Als u nadenkt over de mogelijkheden om uw glas te vervangen door triple glas bent u hier op de juiste plek voor alle relevante informatie. Op deze pagina leest u alles over triple glas, de kosten, manieren om te besparen en de voor- en nadelen van dit glas.
Inhoud
Wat is triple glas?
Triple glas is dus geen enkel en dubbel glas, maar driedubbel glas. Driedubbel glas is zoals dubbel glas maar met een extra glasplaat en spouw. Door deze toevoeging is het glas nog beter isolerend en blijft bijna alle warmte binnen. HR+++ staat garant voor een optimale isolatie van uw woning. Een erkende glaszetter kan u alles vertellen over de mogelijkheden voor het plaatsen van dit glas in uw woning. Het is namelijk niet zo maar in ieder kozijn te plaatsen.
Dikte van het glas
Triple glas is in meerdere maten te krijgen. Door de toevoeging van de extra glasplaat is een ruit van triple glas dikker dan enkel glas. Ook zijn deze ramen daardoor een stuk zwaarder, er komt per vierkante meter ongeveer tien kilo aan gewicht bij. De meeste nieuwbouwwoningen zijn voorzien van kozijnen waar triple glas in kan, bij bestaande woningen is dat nog de vraag.
Kozijnen mogelijk aanpassen
Door het extra gewicht van triple glas en de dikte kan het zijn dat de huidige kozijnen niet geschikt zijn om deze ramen in te plaatsen. Ook is het kozijn van invloed op de isolatie, de ramen kunnen wel super isoleren als de kozijnen niet meewerken komt u nog niet veel verder.
Kosten van driedubbel glas
Het vervangen van de ramen in uw woning is een redelijk prijzige aangelegenheid. Echter is het wel een investering die uiteindelijk zichzelf terugverdient en daarna zelfs geld oplevert. Door de derde glasplaat in de ramen zijn de kosten logischerwijs ook anderhalf keer zo hoog als bij normaal HR++ glas. Is het een te prijzige aanpassing om de hele woning in een keer te voorzien van triple glas dan is het een idee om de ruimtes waarin u het meest verblijft als eerste te doen.
Terugverdientijd
Er zijn verschillende modellen die de terugverdientijd berekenen. Dit is afhankelijk van de gemaakte kosten en de besparing die het glas opgeleverd heeft. Gemiddeld heeft een investering van 20 vierkante meter aan HR+++ glas 9 jaar nodig om zichzelf terug te verdienen. Daarna is het een merkbare besparing en levert het glas u geld op. Maar niet alleen uw portemonnee is hierbij gebaat, ook is minder energieverbruik goed voor het milieu.
Besparen op triple glas
Er zijn mogelijkheden om te besparen op de kosten van het laten plaatsen van HR+++ glas. U kunt overwegen alles zelf te doen maar het is een behoorlijke klus die ervaring en handigheid vereist. Ingehuurde glaszetters zijn verzekerd tegen eventuele schade en geven u garantie mocht er uiteindelijk iets niet naar behoren zijn gegaan. Het uitbesteden van dit werk is daarom echt aan te raden. U kunt wel besparen door meerdere aanbieders offertes uit te laten schrijven en deze te vergelijken. Met een goede offerte heeft u een duidelijk inzicht van de kosten en waar u dus precies voor betaalt. Via onze pagina vraagt u eenvoudig meerdere offertes op van lokale aannemers en bespaart u al snel tot wel 40% op de kosten.
Isolatiewaarde
De U-waarde van glas geeft aan hoe goed het glas isoleert. Deze waarde staat voor de hoeveelheid warmte die per seconde per vierkante meter verloren gaat. Hoe lager de waarde hoe beter de isolatie dus is.
Wel of niet kiezen voor HR+++ glas
De keuze is uiteindelijk aan u zelf, wilt u HR+++ glas in uw woning of niet. Wij hebben de voor- en nadelen op een rijtje gezet zodat u een afweging kan maken.
De voordelen van HR+++ glas
Triple glas heeft een lage U-waarde en dus isoleert dit glas bijzonder goed. Dit zorgt ervoor dat het comfort in uw woning een stuk beter is. Uw woning blijft warmer in de winter en koeler in de zomer. Dit brengt meteen een besparing op de energiekosten met zich mee omdat er minder gekoeld en verwarmd hoeft te worden. Zo verdienen HR+++ glazen zichzelf uiteindelijk terug.
Nadelen van triple glas
Ieder voordeel heeft zijn nadeel en dat is ook zo bij triple glas. Er kan condensatie optreden aan de buitenkant van de ramen. Met name bij glas in het buitengebied kan die optreden en langer aanhouden. Door de coating die is aangebracht op het glas kan er een klein kleurverschil optreden ten opzichte van normaal dubbel glas. Deze metalen film houdt ook een deel van het licht buiten. Dit werkt uiteraard bevorderlijk voor de isolatie maar kan eventueel hinderlijk zijn. Er kan tot 10% minder licht binnen komen.
Is er subsidie op HR+++ glas mogelijk?
Sinds augustus 2019 is er weer een subsidie mogelijk voor het energiezuinig of -neutraal maken van uw eigen woning. U kunt tot 10.000 euro aan subsidie terugkrijgen en zelfs aanspraak maken op een bonus subsidie. Daarvoor moet u wel aan enkele voorwaarden voldoen. Zo moet het uw eigen woning zijn en u moet daar ook daadwerkelijk wonen. De subsidie kan alleen worden aangevraagd voor maatregelen die getroffen zijn na 15 augustus 2019 en geldt alleen voor werkzaamheden die u heeft laten uitvoeren. Dus niet voor werkzaamheden die u zelf heeft uitgevoerd. De subsidie geldt als u twee of meer maatregelen laat uitvoeren, zoals het isoleren van het dak of gevel, vloer of bodem of plaatsen van minstens HR++ glas. Uiteraard moeten de maatregelen voldoen aan de vereiste isolatiewaarden. Ook moeten er een minimum aantal vierkante meters worden geïsoleerd, de minimale meters verschillen per woningtype waarbij de volledige daken of gevels altijd voldoende zijn. De subsidie is alleen aan te vragen bij werk aan bestaande woningen, dus niet bij nieuwbouw én maar een keer per woning. Als de vorige eigenaar de subsidie heeft verkregen maakt u dus geen aanspraak meer. Daarnaast is het BTW tarief op de arbeid verlaagd naar 9% in plaats van 21%, dit geldt dus voor het werk en niet voor de materialen.